woensdag 28 maart 2012

Bodem leven en grond bewerking! Doen of niet doen?

Hoe om te gaan met het micro klimaat in de bodem?

Er wordt weer druk gewerkt in de tuinen en op de akkers in het voorjaar. Het is weer mogelijk om de mest uit te rijden en over het land te verspreiden! Maar volgens wettelijk voorschrift wel dezelfde nog onderwerken vanwege de ammoniak uitstoot!
Immers, die uitstoot is slecht voor ons milieu. De boeren laten hun drijfmest meestal met behulp van loonwerkers met grote machines op het grasland injecteren direct onder de grasmat. Geheel volgens wettelijk voorschrift. Het milieu wordt daarmee gespaard (denkt onze overheid) en de uitstoot van de ammoiak wordt tot een minium beperkt.

Maar kan ons bodemleven wel tegen het injecteren van deze drijfmest? Bij mijn weten is daar tot op heden nog totaal geen onderzoek naar gedaan.
Ach zei een gerespecteerde professor op een lezing "die paar wurmpies en die paar mollegie's". Als het om een paar gaat, is dat toch niet zo erg. Nee, natuurlijk niet, maar er is veel meer in de grond aanwezig. Denk aan het bacterie- en schimmel leven in onze bodem. Juist dit zijn de dragers voor een gezonde bodem en daarmede een goede opname mogelijkheid van allerlei voedings elementen voor de plantengroei! Dit bodem-leven noemen we ook wel het micro-leven in de grond

Het micro-organisme is een organisme dat te klein is om met het blote oog te kunnen waar nemen. Deze organismen worden overal gevonden, zelfs in woestijen en in poolgebieden. De micro-biologie is dan ook terecht een wetenschap dat zich bezighoudt met de bestudering van micro-organismen (zie verder onder www.microbiolgie.info/microbiolgie.htm).

Weliswaar worden we ons steeds meer bewust van het aanwezig zijn van deze micro-organismen en hebben we allemaal wel eens gehoord van Louis Pasteur - de uitvinder van de anti-biotica, toch springen we er maar roekeloos mee om. We spitten onze tuinen driftig om en de boeren ploegen hun land. Voor nieuw bouw worden gronden ter voorbereiding hiervan compleet op hun kop gezet. Logisch dat het micro-klimaat geheel in wanorde is en er vervolgens jaren over moet gaan doen om weer in evenwicht te komen.

Een dierentuin onder de grond?

Ja, inderdaad, zonder dat we er zelf direct acht op slaan, hebben we een complete dierentuin onder de grond! Gelukkig heeft de wetenschap niet stil gezeten en heeft men de schimmelwortel weten te vermeerderen en is deze in de handel nu verkrijgbaar. Bijna een onzichtbaar goedje in kleine zakjes te koop. Iemand noemde dat smaalend al eens een " toverzakje" - hij zag er niets in en geloofde het verhaal geenszins! Toch worden deze schimmels (mycorriza) al steeds meer toe gepast in o.a. de bosbouw en in een enkele geval bij de aanleg van stedelijk groen en met duidelijk waarneembaar resultaat.
Uit onderzoek is zelfs gebleken dat bij de aanwezigheid van voldoende mycorrhiza de planten veel minder kunstmest nodig hebben, beter groeien en beter bestand zijn tegen zware metalen, Ph-schommelingen en strooizout! Lees verder op www.paddestoel.nl/html/mycorrhiza.html

Maar nog steeds gaan we door met onze traditionele manier van grond bewerken, ook bij onze overheid. Toch een vreemd fenomeen - immers we kiezen een overheid er juist voor, opdat de zaken voor u en mij met de nodige zorgvuldigheid worden vastgesteld en bewaakt. Eigenlijk zouden we het injecteren van drijfmeststoffen direkt moeten gaan stoppen. Om te voorkomen dat de ammoniak in ons milieu terecht komt, zou deze drijfmest juist gemengd moeten worden met stro. Stro is organisch materiaal wat in staat is de ammoniak aan zich te binden en daarmee voorkom je de uitstoot van de amoniak. 
Hoe simpel kan het zijn !!!!
Spaar het micro-leven in onze kostbare grond door de tuin niet te spitten, maar in het voorjaar los te woelen met een 4-tandige vork. Op de akkers is dit natuurlijk niet te doen, maar de machine industrie weet daar vast wel raad mee.

Succes en een goed groei jaar toe gewenst. Wees zuinig op de grond!! Het is het kostbaarste bezit wat we hebben!

Een hersenspinsel van

Klaas Poppinga, Ing en directeur van
Erf- en landgoedbeheer Glimmen bv
http://www.erfenlandgoedbeheer.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten